Fabrici Birač nije dozvoljeno smanjenje kapitala

Bez autora
Jan 19 2011

Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske (KHOV RS) odbacila je zahtjev da se osnovni kapital Fabrike glinice Birač smanji za 400 milion KM, odnosno sa 729 na 329 miliona KM. U Rješenju Komisije navodi se da finansijski i revizorski izvještaji Birča, ne sadrže procjenu vrijednosti imovine, dugoročnih plasmana, kao ni efekte učešća u povezanim pravnim licima koji iznose oko 316 miliona maraka. KHOV naglašava da se revizor nije mogao uvjeriti u transakcije i potraživanja i eventualne efekte transfernih cijena sa povezanim stranama. Smanjenje osnovnog kapital radi pokrića gubitka može se sprovesti samo na osnovnu iskazanog gubitka u finansijskom izvještaju, što u konkretnom postupku nije slučaj. S obzirom da se revizor se nije mogao izjasniti o finansijom izvještaju, ni javnost ni investitori nisu objektivno upoznati sa radom niti sa finansijskim položajem emitenta.

Fabrici Birač nije dozvoljeno smanjenje kapitalaKomisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske (KHOV RS) odbacila je zahtjev da se osnovni kapital Fabrike glinice Birač smanji za 400 milion KM, odnosno sa 729 na 329 miliona KM, piše Capital.

U Rješenju Komisije navodi se da finansijski i revizorski izvještaji Birča, ne sadrže procjenu vrijednosti imovine, dugoročnih plasmana, kao ni efekte učešća u povezanim pravnim licima koji iznose oko 316 miliona maraka. KHOV naglašava da se revizor nije mogao uvjeriti u transakcije i potraživanja i eventualne efekte transfernih cijena sa povezanim stranama.

„Smanjenje osnovnog kapital radi pokrića gubitka može se sprovesti samo na osnovnu iskazanog gubitka u finansijskom izvještaju, što u konkretnom postupku nije slučaj. S obzirom da se revizor se nije mogao izjasniti o finansijom izvještaju, ni javnost ni investitori nisu objektivno upoznati sa radom niti sa finansijskim položajem emitenta“, navodi se u obrazloženju Rješenja KHOV.

Zbog ovakve odluke Komisije, Upravni odbor Fabrike glinice je već je za ovaj mjeseci zakazao sjednicu. U pismenom odgovoru, ističu da se akt upravnih organa u principu ne komentarišu, ali ipak nije im sve jasno.

„Zanimljiva je konstatacija u Rješenju Komisije da nema zakonskih smetrnji za smanjenje osnovnog kapitala, a prijava je odbijena. Ovo će se svakako odraziti na poslovanje Fabrike, jer se radi o veoma velikim akumiliranim gubicima koji se ne mogu pokriti na drugi način“, saopštili su iz Fabrike Birač .

Odluku o smanjenju su i pored protivljenje manjinskih akcionara, odnosno investicionih fondova, izglasali većinski vlasnici. Smanjenje osnovnog kapitala je zakonski dozvoljeno i ekonomski razumljivo, međutim, kod Birča je problem, kažu ekonomisti, što odbija izvršti procjenu vrijednosti, te što malih akcionara godinama prikrivaju podatke o poslovanju.

„Postavlja se pitanje zašto izbjegavaju napraviti procjenu vrijednosti. Kada sa jedne strane imate revizorski izvještaj u kojem revizor odbija izraziti mišljenje, nemate procjenu vrijednosti imovine, a sa druge želite smanjitit kapital za čak 400 miliona i odmah potom izvršiti dokapitalizaciju, to odmah stvara osnovanu sumnju u dobre namjere većinskog vlasnika“, kaže ekonomista Damir Miljević.

Komisija je istim rješenjem odbila i zahtjev za dokapitalizaciju Birča koja bi uslijedila odmah nakon smanjenja kapitala. Namjera većinskog vlasnika je bila da Birač dokapitalizuje sa 71,5 miliona maraka. Investitor bi bila firma Prime Field sa egzotičnog karipskog ostrva Nevis.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik